مراسم افتتاحیه همایش بینالمللی مولود نبی با محوریت «پیامبر و کودکان» با سخنرانی علی ارباش رئیس سازمان امور دینی ترکیه که در سالن کنفرانس سازمان امور دینی برگزار شد.
رئیس سازمان دیانت ترکیه دراین مراسم در سخنانی اظهار داشت: حضرت پیامبر مؤثرترین و مهمترین شخصیت تاریخ و جامعه بشری و بهترین نمونه فضائل اخلاقی است و هرکسی صرف نظر از شغل و موقعیت خود از حضرت پیامبر پیروی کند، نتیجه آن را در زندگی خود مشاهده خواهد کرد.
ارباش خاطرنشان کرد: حضرت پیامبر به لطف اخلاق عالی، شفقت، هوش، درایت و قابل اعتماد بودن خود قلبها را تسخیر کرد و ظرف چند سال منشأ تغییرات و تحولاتی شد که در قرون نمیگنجد. حضرت پیامبر عصری را که در گرداب جاهلیت، ظلم، سرکشی و استثمار غوطه ور بود را به عصر سعادت تبدیل کرد.
رئیس سازمان امور دینی ترکیه ادامه داد: چهارده قرن پس از عصر سعادتی که پیامبر ایجاد کرده بنیان نهاده بود، جهان با بحران عمیق ارزشها مواجه شده است. بحرانهای فردی و اجتماعی، تراژدیها، ظلمها و جنگها ، صلح و آرامش در دنیا را تحت الشعاع خود قرار داده است. امروز کودکان، زنان، ایتام و انسانهای بی کس و کار در معرض جاهلیت مدرن، غفلت، سوءاستفاده و بی عدالتی قرار گرفته اند.
ارباش تأکید کرد: امروز میلیونها کودک در سرتاسر جهان از عطوفت، مهربانی، انصاف و عدالت محروم هستند. این کودکان از اساسی ترین حقوق خود یعنی بهداشت و آموزش محروم مانده اند و در تلاشند از چنگال تشنگی، گرسنگی، نداری، جنگها و سلاحهای وحشتناک زنده بمانند.
آنها برای سرپوش گذاشتن به استیصال خود به اسلام حمله میکنند
رئیس سازمان امور دینی ترکیه خاطرنشان کرد: طی دو سه قرن اخیر ایدئولوژیها، آموزه ها و دکترینهایی که با ادعای ایجاد امید برای بشریت ظهور یافتند در خصوص تأمین صلح و مساوات مستأصل شده و شکست خوردند. جهان مدرن در برابر این فساد اخلاقی، اقتصادی و اجتماعی که بشریت در آن قرار دارد خسته و فرسوده شده است. علاوه بر این برخی از آنها در مواجهه با بحرانها هر از گاهی بی پروا به اسلام حمله میکنند تا بر استیصال خود سرپوش بگذارند. امروز خصوصاً در اروپا دور از اخلاق، وجدان، انصاف و حقوق به شکل کاملاً سخیف و زشت به پیامبر معزز اسلام جسارت و زبان درازی میکنند. متأسفانه در برخی از کشورها اسلامهراسی ، به اسلام ستیزی تبدیل شده و تلاش میشود به عنوان یک سیاست دولتی اعمال شود. مساجد و برادران مسلمان ما توسط گروههای تروریستی نژادپرست هدف قرار گرفته شده اند.
هدف سیاستهای دیگریسازانه و نژادپرستانه جلوگیری از گسترش اسلام است
علی ارباش با اشاره به حملات فزاینده اخیر علیه اسلام و مسلمانان تصریح کرد: امروز در برخی از کشورها اقدامات تبعیض آمیز، دیگری سازانه و نژادپرستانه اساساً هدفش جلوگیری از گسترش اسلام در اروپا است، اسلامی که در سرتاسر جهان از شرق تا غرب امید بشریت برای صلح و امنیت است.
ارباش افزود: تبلیغات سیاه نمایانه با هدف ایجاد یک تصویر منفی از اسلام و مسلمانان در اذهان افکار عمومی، تلاش برای ایجاد یک دیوار پیشداوری در برابر آشنایی اروپاییها با اسلام و سنت پیامبرمان میباشد. با این حال، اسلام امروز همانند گذشته تنها دینی است که انسان را در جستجوی صلح و آرامش در جهان و بقای بشر هدایت میکند. دین نزد خداوند اسلام است. تنها راهحل اسلام است و راهحل دیگری وجود ندارد. جهان امروز بیش از هر زمان دیگری به آشنایی با اصول حیاتبخش اسلام و شخصیت عالی و اخلاق مثال زدنی حضرت پیامبر نیاز دارد.
ما باید تصاویر منفی را که سعی در ایجاد آن دارند برطرف کنیم
رئیس سازمان امور دینی ترکیه با اشاره به ضرورت موضعگیری مؤمنان در برابر این حملات علیه اسلام و مسلمانان گفت: به همین دلیل لازم است در هر بستر و موقعیتی تلاش کنیم تا جهان را با اصول رحمت، عدالت، حقانیت و اخلاق خوب در اسلام آشنا نماییم و تصاویر منفی را که در حال شکل گیری است را برطرف نماییم. مسلمانان بایستی تعالیم پیامبر را احیاء نمایند و آینده خود را با استفاده از این الگوها بنا نمایند. امروزه وظیفه ما نشان دادن ارزشهای نبوی و حضرت پیامبر به عنوان الگوی نمونه به بشریت و بویژه فرزندان خودمان است. ما بایستی در تلاش برای داشتن یک دنیای قابل زندگی و آینده ای امن ، نسلهایمان را با اصول حیاتبخش اسلام آشنا سازیم.
تمام ارزشهای انسانی را میتوان به بهترین شکل در خانواده آموخت
علی ارباش با بیان اینکه کارکرد و تأثیر نهاد خانواده در رشد مادی و معنوی کودکان و تربیت آنها بر مبنای ارزشهای دینی و ملی بسیار مهم است، یادآور شد: در حقیقت حضرت پیامبر با گفتن اینکه بهترین هدیه یک پدر به فرزند خود تربیت نیکو است . کودک آینه خانواده است. زیرا عشق، احترام، ترحم، شفقت، عدالت، کمک، همبستگی و در کل همه ارزشهای انسانی را میتوان به بهترین نحو ممکن در خانواده آموخت. از سوی دیگر باید آگاه باشیم در دورهای هستیم که ابزارهای ارتباطاتی و اجتماعی مجازی، متنوع و گسترده هستند و محول کردن مسئولیت رشد معنوی و اخلافی فرزندان به خانواده و محدود کردن این امور به خانواده اشتباه بزرگی است.
جهانی با کودکان غمگین و بیکس، از زیباییهای بسیاری محروم خواهد شد
ارباش با اشاره به انتخاب موضوع «پیامبر و کودکان» به عنوان محور همایش مولو د نبی، تصریح کرد: عصری که در آن کودکان نادیده گرفته میشوند، مورد بدرفتاری قرار میگیرند و از حقوق اساسی خود محروم میشوند در امتحان ترحم و انسانیت مردود خواهد شد. خانه، شهر،کشور و دنیایی که کودکانش غمگین و بیکس هستند، از رحمت، برکت و زیباییهای بسیاری محروم خواهد شد. بر این اساس ما برای ایجاد آگاهی و معرفی امکانات پرورش نسلهای خود بر مبنای تعالیم اسلام و سنت نبوی به جامعه مان و کل بشریت موضوع همایش مولود نبی در سال ۲۰۲۰ را «کودکان و پیامبر» برگزیدیم.
تحسین جوامع دیگر برای کسانی که از ارزشهای خود آگاهی ندارند اجتناب ناپذیر است
رئیس سازمان امور دینی ترکیه با ذکر این نکته که تحسین جوامع دیگر برای کسانی که از ارزشهای خود آگاهی ندارند اجتنابناپذیر است، اظهار داشت: ما باید همواره تلاش کنیم تا فرزندانمان با ارزشهای جهانی تمدنمان را که خمیرمایه آن با اسلام گره خورده است آشنا شوند و با هویت اسلامی خود آیندهشان را بسازند و در عزت و امنیت زندگی نمایند. در این صورت امیدمان به آینده، معنا و ارزش پیدا خواهد کرد.
ما بایستی فرزندانمان را با اصول اساسی اعلام شده توسط حضرت پیامبر بزرگ کنیم
ارباش با تأکید بر این نکته که همانند دیگر امور حضرت پیامبر بهترین مثال و الگو در تربیت فرزندانمان است، ادامه داد: در دوره ای که انواع خشونتها، فشارها، طرد و سوءاستفاده از کودکان به امری عادی تبدیل شده بود حضرت پیامبر در بالاترین سطح به دفاع از حقوق کودکان پرداخت و بیشترین تلاش و مجاهدت را در این راستا انجام داد. پیامبر عزیزمان فرمودند هرکس که کوچکترها را دوست نداشته باشد و به بزرگترها احترام نگذارد از ما نیست. ایشان آنچه را که فرموده بودند شخصاً در حیات مبارکشان اعمال کردند. در این خصوص در زمان حضرت پیامبر تغییرات اساسی صورت گرفت. ایشان با از بین بردن جهل، تعصبات و تصورات غلط با عدالت، مهربانی و دلسوزی در تربیت کودکان بدون تبعیض بین فرزند دختر و پسر به نمونه اعلی تبدیل شدند. به همین دلیل وظیفه اصلی ما این است که با مؤلفهها و جزئیات رویکرد حضرت پیامبر نسبت به تربیت فرزندان به عنوان یک پدر، معلم یا مدیر آشنا شویم و اصول اساسی را که در این زمینه به بشریت ارائه شده را درک نماییم و فرزندان خود را بر اساس آن تربیت نماییم.
حضرت پیامبر تلاش کرد به بشریت بیاموزد اولین حقیقتی که کودک باید بشنود توحید است
رئیس سازمان امور دینی ترکیه با اشاره به این نکته که حضرت پیامبر اهمیت خاصی به کودکان میداد، تصریح کرد: ایشان بدون هیچگونه تبعیضی به تمامی کودکان توجه ویژهای داشتند. ایشان اصحاب خود را در مورد تربیت کودکان با اخلاق اسلامی راهنمایی میکردند. ایشان تلاش کردند با خواندن اذان و اقامه در گوش نوزادان پس از تولد به کل بشریت بیاموزند که اولین حقیقتی که کودک تازه متولد شده بایستی بشنود توحید است. ایشان تلاش کردند به اصحاب خود بیاموزند که هنگام تولد فرزندشان به اندازه وزن موی سر آنها صدقه بدهند، قربانی عقیقه ذبح نمایند و برای اقوام خود مهمانی ترتیب بدهند و بخاطر این نعمت از درگاه خداوند متعال شکرگزاری نمایند.
حضرت پیامبر به مقابله با تبعیض و سنت عصر جاهلیت برتری فرزند پسر بر فرزند دختر پرداختند و فرمودند اگر قرار بر برتری باشد برتری با فرزند دختر است.
نگرش غالب در تربیت رسول الله زبان حال و حسن خلق است
ارباش با ذکر مثالهایی در ارتباط با رابطه پیامبر با کودکان افزودند: حضرت پیامبر کودکی را که اذان و مؤذن را مسخره میکرد به نزد خود فرخواندند و با حسن خلق از کودک خواستند تا اذان بگوید و همین کودک در آینده یکی از بهترین مؤذنهای مدینه شد. حضرت پیامبر چنان ارزشی برای کودکان قائل بودند که در غم و اندوه کودکی که پرنده خود را از دست داده بود شریک شدند و این یکی از بارزترین نمونههای توجه حضرت پیامبر نسبت به کودکان است. یکی از روشهای تربیتی حضرت پیامبردرباره کودکان سپردن مسئولیتهایی به آنها در توانشان بود. حضرت پیامبر با این کار به امت خود این پیام را داد که دادن مسئولیت به کودکان در تربیت آنها مؤثر است و باعث افزایش اعتماد به نفس، مسئولیتپذیری و اجتماعی شدن آنها میشود. همانگونه که مشاهده میشود نگرش غالب در تربیت رسول الله زبان حال و حسن خلق است. مدارای ایشان با اشتباهات و شیطنتهای کودکان گویای این امر است.
ارباش در پایان سخنان خود گفت: خداوند متعال مسئولیت تربیت فرزندانمان را به ما محول کرده و فرزندانمان را به عنوان امانت به ما سپرده و وسیله امتحان ما قرار داده است. ما بایستی فرامین الهی را انجام دهیم. نباید فراموش کنیم که هدف نهایی ما محافظت نسلهایمان از تهدیدات و خطرات مادی و معنوی است. خانه های ما باید به جای خشونت، کانون ظرافت؛ به جای نفرت کانون عشق و علاقه؛ به جای فساد کانون اصلاح و به جای اندوه مرکز خوشحالی باشد. مجموعه ما به عنوان سازمان امور دینی ترکیه خدماتی را در حوزه کودکان ارائه میکند. امیدوارم این همایش نیز مفید واقع شود و از آن بهره مند شویم.
توضیح :
همایش بین¬المللی مولود نبی از سوی سازمان دیانت ترکیه در روزهای ۶-۸ نوامبر (۱۶ تا ۱۸ آبان ماه ) به دلیل شیوع ویروس کرونا به صورت برخط برگزار شد. در این همایش به مسائل کودکان از منظر قرآن و سنت، ارائه راه¬حل درخصوص مشکلات بین والدین و کودکان مبتنی بر سنت نبوی و ارزیابی خدمات ارائه شده توسط سازمان امور دینی در حوزه کودکان در چهار محور کودکان از زاویه قرآن، پیامبر و کودکان، کودکان امروز و خدمات سازمان امور دینی ترکیه در حوزه کودکان پرداخته شد.
این همایش امسال در ده نشست برگزار شد و ۴۲ مقاله ارائه شد. رئیس سازمان اموردینی ترکیه در مراسم اختتامیه این همایش به ارزیابی همایش و موضوعات مطرح شده در آن پرداخت و در پایان سخنان خود از استادان و پژوهشگران شرکت کننده در همایش تشکر و قدردانی کرد.
در گزارش های منعکس شده در سایت سازمان امور دینی ترکیه اشاره ای به کشورهای شرکت کننده در این همایش بین المللی نشده است.
منبع:
https://www.diyanet.gov.tr/tr-TR/Kurumsal/Detay/۲۹۹۷۰/peygamberimiz-ve-cocuk-temali-uluslararasi-mevlid-i-nebi-sempozyumu-basladi
نظر شما